Wednesday, March 21, 2007

Volcán de Fuego

Het dorpje Antigua wordt omringd door drie vulcanen. Een van die drie wordt als niet actief beschouwd. Dit is Volcan de Agua. (vrijvertaald de water vulkaan.) De vulkaan was volgelopen met water. Een paar 100 jaar geleden is deze vulkaan gaan scheuren en is al dat water er uit gelopen, ondertussen het eerste dorpje “Antigua” vernietigend.
(Het is de grote berg die je ook op de foto ziet die ik geplaatst heb bij de post over Antigua.)

De andere twee zijn wel actief. De Volcan de Fuego (Vulkaan van het vuur) is afgelopen donderdag weer wat actiever geworden. Dit schijnt overigens vrij regelmatig te gebeuren. Het mooie was dat wij dit vanaf ons huis goed konden zien. Met name ’s avonds. Je zag een oranje – rood fontein. En af en toe ook een spoor van lava. Helaas heb ik alleen onduidelijke foto’s, waarmee ik jullie niet zal vermoeien.
Het is natuurlijk heel bijzonder om zo dicht bij een actieve vulkaan te zitten, omdat de vulkaan echter regelmatig zijn lava kwijt kan is een grote uitbarsting niet te vrezen. Althans dat wordt hier verteld.....

In de krant werd er nog een artikel aan gewijd.


Voor de minder Spaans-taligen en ook ter mijner oefening komt er nog een vertaling...

Bijdeze de vertaling:

De Vuurvulkaan komt tot eruptie

14 gemeenten in de omgeving van de “Vulcán de Fuego” zijn in staat van alarm gebracht vanwege de lavastroom die uit de vulkaan spuwt en op ruim honderd meter van de eruptie terecht komt. De as die bij deze explosies naar buiten wordt geslingerd bereikt een hoogte van 500 meter, in de vulkaan zelf vinden per minuut 20 tot 30 kleine explosies plaats.

De CONRED (Nationale organisatie ter voorkoming van rampen) heeft alarmfase “Oranje” ingesteld, zodat de 31.000 mensen die in de omgeving leven op de hoogte worden gebracht, op dit moment lopen ze echter geen risico.

Vooruitlopend op een eventuele calamiteit heeft de Conred schuilruimte geregeld in een school in de buurt. Het Nationale instituut voor seismologie, vulkanologie, meteorologie en hydrologie meldt dat de activiteiten normaal zijn.

De autoriteiten hebben ook nog de burgelijke luchtvaart op de hoogte gebracht, zodat de het gebruik van het luchtruim voorkomen kan worden.

(onderschrift bij de foto) De “vulkaan de fuego” is sinds gisteren in staat van eruptie waardoor er een waarschuwing is uitgebracht voor de omliggende gemeenten.