Tuesday, March 27, 2007

Bezoek aan Guatemala stad.

Guatemala stad, de hoofdstad van Guatemala ligt ongeveer 30 km van Antigua. Samen met Jann, een Amerikaanse mede student hebben we een afgelopen dinsdag middag een bezoek gebracht.Jann had een doel op zich, zijn vriendin komt van oorsprong uit Guatemala stad en is eind jaren zestig geadopteerd door een Amerikaans gezin. Zij is op zoek naar haar broer, waarvan ze niets weet. Het enige wat ze hadden was een adres dat op het adoptie formulier stond vermeld. Dus we zijn die middag ook op zoek gegaan naar dit adres om te kijken of we wat meer aanwijzingen zouden vinden. Tevens zijn we gaan kijken bij een overdekte markt waar haar moeder vroeger werkte.

Guatemala stad wordt over het algemeen afgeraden te bezoeken. Er is weinig te zien, Antigua is veel mooier en het is er gevaarlijker ivm overvallen en zakenrollen. Het is inderdaad zo dat het lijkt alsof er meer criminaliteit is hier, je hoort er meer over en het lijkt er op alsof iedereen er op gefocust is. Sommige mensen vonden het dan ook niet verstandig om naar Guatemala stad te gaan. Ik moet zeggen dat ik alle “adviezen” over niet gaan wat overdreven begin te vinden. Wij waren met zijn vieren, Jann, ik, Jann’s Spaanse leraar en de taxi chauffeur. Ik heb me geen moment niet op m’n gemak gevoeld. Ze zeggen wel eens “safety is in numbers” en dat geldt zeker voor een bezoek aan Guatemala. Ik denk dat je overdag jezelf niet teveel zorgen hoeft te maken.

Mapa en relieve

Als eerste zijn we op bezoek gegaan bij een grote kaart van Guatemala. Hierin is heel Guatemala afgebeeld op een schaal van 1 op 10.000. De hoogte is echter 1 op 2000 om het geheel wat meer effect te geven. Al met al was de hele plattegrond ca. 60 bij 60 meter schat ik. Het was leuk om te zien, een beetje onduidelijk maar het gaf een goed beeld van hoe bergachtig Guatemala is. En dat ze hier ruim 20 vulkanen hadden was me tot dan toe ook niet duidelijk.

Parco Central de Guatemala
De volgende stop was bij het “Parco Central de Guatemala” oftewel het centrale park van Guatemala. Daar was een soort paleis (dat George Bush een week eerder toevallig ook bezocht had). Hier hebben we een kleine rondleiding gehad. Er hingen een aantal schilderijen over de verbroedering van de Maya’s met de Spanjaarden.
Ook was er een kleine tentoonstelling over Rigoberta Menchú, de (wellicht) toekomstige vrouwelijke premier van het land, die in 1992 de Nobel prijs voor de vrede heeft gekregen. Al met al best interessant, al hoewel de gids eigenlijk interessanter was ;-) (helaas geen foto).

Daarna zijn we op zoek gegaan naar de moeder van de vriendin van Jann.

Eerst hebben we de overdekte markt bezocht.

Dit was best grappig. Heel veel groente en fruit, vlees (niet gekoeld) en allerlei kraampjes waar je van alles kon kopen. We hebben hier met z’n drieën een aantal lekkere pannenkoeken gegeten. Op de bovenste verdieping was een kinder speel ruimte, wellicht dat daar Jann’s vriendin ook nog gespeeld zou hebben?
Daarna zijn we op zoek gegaan naar het adres van de moeder. Na een tijdje rondrijden hadden we het gevonden. Op het adres woonde iemand die er niet zolang woonde en dus totaal geen idee had wie er 40 jaar geleden woonde. Na bij wat andere deuren te hebben aangebeld deed er een oud vrouwtje open, die er inderdaad al lang woonde en zich wel iets kon herinneren van een mevrouw met die naam, alleen de naam van de kinderen kwam niet overeen. Hier eindigde het spoor helaas een beetje.... (Jann gaat, via zijn leraar Spaans, nog proberen om via het bevolkings- en stem-register verder te komen.)

Camino Seguro
Als laatste zijn we bij een stichting op bezoek gegaan: “Camino Seguro”.
Wat zo veel betekend als veilige route. Zie ook deze Link voor meer informatie.

Een korte toelichting:
In Guatemala stad is een grote vuilnisbelt waar dagelijks enkele duizenden mensen bezig zijn met het uitzoeken van spullen die nog gerecycled kunnen worden. Het gaat dan met name om plastic, blikjes, papier etc. Het is enorm vuil werk en tot voorkort werden de kinderen van de ouders die hier werken ook hiervoor ingezet.
Nadat er echter een grote brand is geweest heeft de regering besloten om dat voortaan te verbieden. De kinderen moeten ’s ochtends naar school maar ’s middags zijn ze vrij en moesten ze tot voorkort dus meewerken. Deze stichting zorgt voor naschoolse opvang. Ze leren de kinderen extra dingen en zorgen ervoor dat ze niet rond zwerven.
Het is heel dankbaar werk en ze zijn continu op zoek naar mensen en middelen om hun taak uit te breiden. We kregen een rondleiding van Thelma Cabrera de Ubeda. Het was heel indrukwekkend moet ik zeggen. En ook best ontroerend.


Dit is Hanley Denning, de oprichter van "Camino Seguro". Het is een amerikaanse die in 1999 na een bezoek aan Antigua besloten had wat te doen voor de kinderen van de vuilnisbelt. Helaas is ze in januari 2007 door een auto ongeluk om het leven gekomen. De tekst "Educando combatimos la pobreza" betekend zoveel als "scholing bestrijdt armoede".

We zijn alleen langs de belt gereden en we hebben dus niet echt op belt gekeken. Ik wil dat overigens nog wel doen. Het schijnt dat je vanaf de overkant (op een kerkhof) een goed overzicht hebt over de belt.

Afsluitend een interessante middag Guatemala city.
En ik denk dat ik zeker nog een keer terug ga.

Hasta pronto,

Alfred