Saturday, April 28, 2007

Op naar Pasen, Semana Santa (Heilige week)

(English summary at the end.)

Guatemala, en waarschijnlijk heel Zuid- en Midden Amerika is fanatiek Katholiek.
En dat merk je hier goed aan de voorbereidingen naar Pasen toe. Elk weekend tot aan Pasen zijn er optochten die steeds groter en belangrijker worden naarmate ze dichter bij Pasen zijn. Alles wordt hier trouwens ook op opgeknapt zodat het er allemaal spik en span uitziet. Veel gebouwen krijgen bijvoorbeeld een schilderbeurt. En overal worden paarse banjers opgehangen.

Ik heb wat foto’s toegevoegd om een idee te geven. Dit is dus al een aantal weken aan de gang. De optocht van afgelopen weekend begon om 6 uur ’s morgens en eindigde om 2 uur ’s nachts in een ander dorp. Er deden ca. 5000 mensen aan mee die bezig waren met het dragen van de beelden, het maken van de muziek en het opruimen op het einde van de stoet. Sommige mensen van mijn taalschool hebben zich opgegeven om mee te lopen. Ze moeten dan ook een outfit kopen, een soort paarse habijt. (Het is maar waar je voor wil gaan).

Het is heel indrukwekkend om te zien en met name de muziek en de geur van wierook maken het helemaal een aparte ervaring. Naast de afbeeldingen die dus meegedragen worden in de optocht, worden er ook grote straat tapijten gemaakt, alfumbras (ik schat 3 bij 8 meter). Deze zijn opgebouwd uit gekleurd zaagsel en mensen zijn er uren van te voren mee bezig om ze te maken. Ze beginnen er vaak ’s avonds laat al aan en gaan dan de hele nacht door.Het absurde is dat de optocht gewoon over de tapijten heen loopt waardoor dus uren werk wordt vernietigd.

Onze taalschool organiseert ook het maken van zo’n schilderij. Het lijkt me leuk om hier aan mee te werken. Met name om dan iedereen er doorheen te zien banjeren. Maar ja traditie hè ;-)English Summary.
Easter is very important in Guatemala. Here in Antigua big processions are held on every weekend up to Easter. Each weekend the procession will increase in importance and will grow longer, bigger and better visited.

To give an example, the procession of last week started at 6 am and lasted till 2 am in the morning. In total 5000 people participated as carriers of the statue’s, making the music and cleaning up afterwards.

Next to the parades and the carrying of the statue’s, people also make sort of murals on the street. The are quite big (up to 3 by 8 meters). The are made up of coloured saw dust. The work is started in the evening and they work all the night, to finish it. The most bizarre thing is that the people of the parade just walk through it. So all the work will be destroyed. Our school will also organize to make a street drawing. I am participating and wonder how I will feel when the parade goes through it….